sobota, 7 lutego 2015

Pierogi z serem

Dziś na obiad pierogi z białym serem. Autorem tego przepisu jest moja babcia wszyscy sobie chwalą ich smak mam nadzieje, że wam także zasmakują!



Składniki na ciasto:

- 2,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- łyżeczka masła
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko

Farsz:
- 1/2 kg sera
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- łyżkę kaszy manny lub mąki (ja użyłam manny)
- 2 łyżki cukru

Wykonanie:

Utrzeć łyżką twaróg dodać cukier, manne wymieszać dodać jajko i dokładnie mieszamy.
Robimy dołek w mące dodajemy szczyptę soli wlewamy rozbite jajko i powoli lejemy ciepłą wodę z mlekiem ciągle wyrabiając. Wyrabiamy ciasto do momentu odchodzenia ciasta od rąk i stolnicy.
Wykrawamy szklanką nasze pierożki nadziewamy farszem i wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy na wolnym ogniu.
Podawać na ciepło, bo po ostygnięciu ciasto bardzo opada.
Można je pokrasić śmietaną lub masełkiem i bułką tartą.
Smacznego!








2 komentarze:

  1. Lubię pierogi, a takich jeszcze nie jadłam :) Muszę spróbować!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak? myślałam, że wszyscy je znają w takim razie musisz koniecznie wypróbować!
      Najlepiej smakują z owocową polewą. Pozdrawiam.

      Usuń