Nadszedł czas na moją ulubioną zupę, a jest to oczywiście zalewajka!
Składniki:
- 1/2 laski dobrej kiełbasy
- 2l wody
- duży ząbek czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- barszcz (jeżeli żurek to jeden papierek)
- 100g boczek
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- sól, pieprz do smaku
- zioła prowansalskie, majeranek według uznania
Wykonanie:
Gotujemy osoloną wodę dodajemy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, gdy będą miękkie dodajemy barszcz według znania trzeba lać i równocześnie mieszać żeby nie był ani za rzadki ani za gęsty. (Ziemniaki muszą być ugotowane, bo w barszczu się nie dogotują). Usmażyć boczek, podsmażyć kiełbasę i pokrojoną cebule.
Wrzucamy do zalewajki i gotujemy na koniec dodajemy majeranek i zioła prowansalskie. Najlepiej smakuje jak trochę postoi.
Smacznego!
Składniki:
- 1/2 laski dobrej kiełbasy
- 2l wody
- duży ząbek czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- barszcz (jeżeli żurek to jeden papierek)
- 100g boczek
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- sól, pieprz do smaku
- zioła prowansalskie, majeranek według uznania
Wykonanie:
Gotujemy osoloną wodę dodajemy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, gdy będą miękkie dodajemy barszcz według znania trzeba lać i równocześnie mieszać żeby nie był ani za rzadki ani za gęsty. (Ziemniaki muszą być ugotowane, bo w barszczu się nie dogotują). Usmażyć boczek, podsmażyć kiełbasę i pokrojoną cebule.
Wrzucamy do zalewajki i gotujemy na koniec dodajemy majeranek i zioła prowansalskie. Najlepiej smakuje jak trochę postoi.
Smacznego!
pychotka :)
OdpowiedzUsuńNajlepsza, bo robiła moja babcia ;]
OdpowiedzUsuń