piątek, 13 lutego 2015

Pasta z kaparów awokado i sera białego

U mnie w domu obecnie króluje awokado i kapary oto przepis jak można to smacznie wykorzystać ;]



Składniki:

- 150 gram twarogu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka kaparów
- 3 łyżeczki pasty z awokado
- kilka kropel cytryny
- sól, pieprz, cukier do smaku


Wykonanie:

Mieszamy wszystkie składniki i blendujemy na końcu dodając przyprawy i kilka kropel cytryny żeby nie zczarniało  i gotowe ;]
Przed włożeniem do lodówki przykryć folią spożywczą.


Smacznego!


Trochę o wartościach odżywczych kaparów:

Roślina posiada bardzo dużo cennych właściwości leczniczych. Można w zawartości przyprawy wymienić śladowe ilości witamin takich jak: witamina A, B1, B2, B5, B9, B6, B12, C, D oraz E. Kapary już od wielu wieków uznawane były nie tylko za silny afrodyzjak, ale również ziele pomocne w leczeniu impotencji u mężczyzn. W przypadku zmagania się z anemią lub artretyzmem należy pić regularnie napar z korzeni oraz kory krzewu kaparowego. Jest to doskonała przyprawa, która reguluje procesy trawienne i pobudzają apetyt. Ponadto kapary łagodzą wszelkie dolegliwości dotykające jelita lub wątrobę. Bardzo ważną zaleta rośliny jest wzmaganie działania witaminy C, jak wiadomo jednej z najbardziej odpowiedzialnych za ochronę układu odpornościowego człowieka. Kapary są również przeciwutleniaczami, dzięki czemu działają przeciwzapalnie, a dodatkowo wzmacniają naczynia krwionośne. Warto wiedzieć, że przyprawy mają działanie przeciwreumatyczne.


Oraz o awokado:

Awokado to dobre źródło witamin: z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego), C, beta karotenu, E i K oraz składników mineralnych: magnezu, potasu, cynku, miedzi i manganu. Ponadto zawiera błonnik pokarmowy, fitosterole i antyoksydanty. Awokado jest owocem bardzo tłustym (ok. 15 % masy miąższu to tłuszcz), a co za tym idzie - kalorycznym (160 kcal na 100 gram), nie są to jednak tzw. „puste kalorie” tylko otoczone licznymi wartościowymi składnikami odżywczymi. Tłuszcze zawarte w awokado to tłuszcze nienasycone (jedno - głównie kwas oleinowy i wielonienasycone - bardzo dobrą proporcję kwasów omega 6 do omega 3), co sprawia, że nie warto unikać jego jedzenia. Nienasycone kwasy tłuszczowe spożywać powinno się w ramach profilaktyki oraz leczenia:

- chorób serca (w tym min. miażdżycy oraz nadciśnienia)- nowotworów- alergii- zmian skórnych- stłuszczenia wątroby (awokado zawiera dodatkowo miedź, która stymuluje produkcję enzymów wątrobowych)- choroby Alzheimera
   Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, awokado polecane jest kobietom w ciąży. Kwas foliowy jest niezbędny, by wszystkie procesy metaboliczne zachodziły prawidłowo, bierze również udział w produkcji czerwonych krwinek. Poza tym, odpowiednia dawka kwasu foliowego w diecie redukuje stany depresyjne czy wahania nastroju, kwas foliowy bierze bowiem udział również w produkcji tzw. hormonów szczęścia.
   Dzięki zawartości luteiny, awokado wspomaga wzrok, tj. chroni oczy przez różnego rodzaju chorobami i uszkodzeniami.
   Awokado ma również pozytywny wpływ na stan skóry - dzięki zawartości witaminy E oraz antyoksydantów. Co więcej, maseczki przygotowywane na jego bazie wspaniale ją odżywiają.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz