sobota, 28 lutego 2015

Suflet czekoladowy

Dzisiaj przepis na przepyszny suflet czekoladowy w kokilkach z kombiwaru. ;]





Składniki na 4 kokilki:

- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 100ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka
- szczypta soli 

Wykonanie:

Kokilki smarujemy masłem i kakao. Do małego garnka wlewamy śmietanę, gotujemy na małym ogniu stopniowo dodając czekoladę, gdy czekolada będzie prawie rozpuszczona ściągamy garnek z gazu. Oddzielamy białka od żółtek żółtka wbijamy do naszej masy czekoladowej mieszamy i odkładamy do przestudzenia. Białka bijemy na pianę nie do końca sztywną z solą i cukrem. 
Dodajemy pianę do czekolady dokładnie mieszamy i przelewamy do kokilek.
Pieczemy ok 15min w 200 stopniach.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz