sobota, 31 stycznia 2015

Biszkopt

Dziś pokaże wam jak piekę najlepszego jak dla mnie biszkopta przepis jest na dużą prostokątną formę, ale jeśli chcemy żeby był wyższy należy wlać ciasto do mniejszej okrągłej formy...




Składniki;

- 6 jajek
- nie pełna szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia



Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtej i ubijamy je na sztywno razem z cukrem. Przesiewamy mąki z proszkiem przez sitko. Do białek dodajemy żółtka i dalej ubijamy, do dobrze ubitego kogla mogla dodajemy mąkę i lekko ją mieszkamy (ja mieszkam mikserem na mniejszych obrotach).
Wylewamy ciasto na przygotowana wcześniej formę z papierem do pieczenia.
Pieczemy 50min w 180 stopniach. (czas pieczenia w moim piekarniku który nie jest wysokiej jakości w innych ten czas może być krótszy)
Po wystygnięciu można go przełożyć dowolnym kremem lub zjeść taki ;]


smacznego!




2 komentarze: