niedziela, 1 lutego 2015

kluski parowe pampuchy

Witajcie dzisiaj na obiad miałam kluski parowe oto przepis:


składniki:

- 1kg mąki pszennej
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru lub mniej
- 1 łyżeczka masła
- 50g drożdży
- szklanka ciepłego mleka

wykonanie:

Rozdrobić drożdże i odstawić do wyrośnięcia.
Jajka dobrze ubić z cukrem i dodać do mąki, dodać resztę składników i wyrobić do odchodzenia ciasto od rąk lub łyżki. Przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce  do wygarowania.
Przekładamy ciasto na stolnice i rękoma rozciągamy. Wykrawamy szklanką nasze pampuchy, Ponownie odstawiamy do wyrośniecia. Gotujemy na parze ok 5min.
Dziś robię je na słodko, a jutro podam przepis na mój mięsny sos.

smacznego!

Ciasto przed wyrośnieciem

Wykrawanie klusek

Mój garnek do gotowania parowców.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz