poniedziałek, 9 lutego 2015

Pasta z awokado

Lubicie awokado? Dziś pokaże wam super szybki przepis na wykorzystanie tego owocu.


Składniki:

- 1 awokado
- sól pieprz do smaku
- kilka kropel cytryny
- jak ktoś lubi może dodać natkę pietruszki

Wykonanie:

Blendujemy obrane i pokrojone awokado (najprostszy sposób na obranie awokado to przekrojenie na pół i wydrążenie łyżeczką). Dodajemy przyprawy i jak ktoś chce to może dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, skraplamy cytryną żeby nie zczerniała. I gotowe.

Smacznego!


Trochę o wartościach odżywczych tego owocu:

Awokado to dobre źródło witamin: z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego), C, beta karotenu, E i K oraz składników mineralnych: magnezu, potasu, cynku, miedzi i manganu. Ponadto zawiera błonnik pokarmowy, fitosterole i antyoksydanty. Awokado jest owocem bardzo tłustym (ok. 15 % masy miąższu to tłuszcz), a co za tym idzie - kalorycznym (160 kcal na 100 gram), nie są to jednak tzw. „puste kalorie” tylko otoczone licznymi wartościowymi składnikami odżywczymi. Tłuszcze zawarte w awokado to tłuszcze nienasycone (jedno - głównie kwas oleinowy i wielonienasycone - bardzo dobrą proporcję kwasów omega 6 do omega 3), co sprawia, że nie warto unikać jego jedzenia. Nienasycone kwasy tłuszczowe spożywać powinno się w ramach profilaktyki oraz leczenia:

- 
chorób serca (w tym min. miażdżycy oraz nadciśnienia)
- nowotworów
- alergii
- zmian skórnych
- stłuszczenia 
wątroby (awokado zawiera dodatkowo miedź, która stymuluje produkcję enzymów wątrobowych)
- choroby Alzheimera

   Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, awokado polecane jest kobietom w ciąży. Kwas foliowy jest niezbędny, by wszystkie procesy metaboliczne zachodziły prawidłowo, bierze również udział w produkcji czerwonych krwinek. Poza tym, odpowiednia dawka kwasu foliowego w diecie redukuje stany depresyjne czy wahania nastroju, kwas foliowy bierze bowiem udział również w produkcji tzw. hormonów szczęścia.

   Dzięki zawartości luteiny, awokado wspomaga wzrok, tj. chroni oczy przez różnego rodzaju chorobami i uszkodzeniami.

   Awokado ma również pozytywny wpływ na stan skóry - dzięki zawartości witaminy E oraz antyoksydantów. Co więcej, maseczki przygotowywane na jego bazie wspaniale ją odżywiają.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz