poniedziałek, 9 lutego 2015

Racuchy z bananem

Zbliża się tłusty czwartek więc u mnie w domu smażenie racuchów, ale wyjątkowych bo z dodatkiem banana. Robiliście tak kiedyś?



Składniki:

- 2,5 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 20g drożdży
- 1 łyżeczka masła
- 2 żółtka
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 duży banan


Wykonanie:

Zarabiamy drożdże. Utrzeć jajka z cukrem i dodać do masy z mąką, masła i resztą mleka i wyrabiamy łyżką aż zaczną się robić bąbelki. I nadszedł czas na dodanie wyrośniętych drożdży i wyrabiamy je razem z ciastem, aż do odchodzenia ciasta od łyżki.
Odstawiamy wszystko do wyrośnięcia w ciepłe miejsce zakryte ściereczką na ok 30min.
Gdy ciasto już wyrośnie musimy je od razu zacząć smażyć nakładając łyżką i wkładając w środek kawałek banana (pokrojony na plasterki i ten plasterek na cztery części) można włożyć więcej, ale trzeba uważać żeby był cały zakryty ciastem, bo w innym razie się przypali.
Pieczemy do zrumienienia się z dwóch stron i wyciągamy na durszlak. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz