poniedziałek, 9 lutego 2015

Pasta z jajek i kaparów

Lubicie robić pasty? Znacie wartości odżywcze kaparów? Dziś zaprezentuje wam szybką i prostą pastę z jajek i kaparów.




Składniki:

- 3 jajka
- 1 łyżeczka kaparów
- 2 łyżeczki jogurtu greckiego
- pieprz sól do smaku


Wykonanie:

Ugotowane jajka blendujemy z solą i pieprzem. Gdy jajka będą już rozdrobnione dodajemy łyżeczkę kaparów i 2 łyżeczki jogurtu blendujemy do uzyskania jednolitej masy i gotowe.

Smacznego!


Teraz trochę o wartościach odżywczych kaparów:

Roślina posiada bardzo dużo cennych właściwości leczniczych. Można w zawartości przyprawy wymienić śladowe ilości witamin takich jak: witamina A, B1, B2, B5, B9, B6, B12, C, D oraz E. Kapary już od wielu wieków uznawane były nie tylko za silny afrodyzjak, ale również ziele pomocne w leczeniu impotencji u mężczyzn. W przypadku zmagania się z anemią lub artretyzmem należy pić regularnie napar z korzeni oraz kory krzewu kaparowego. Jest to doskonała przyprawa, która reguluje procesy trawienne i pobudzają apetyt. Ponadto kapary łagodzą wszelkie dolegliwości dotykające jelita lub wątrobę. Bardzo ważną zaleta rośliny jest wzmaganie działania witaminy C, jak wiadomo jednej z najbardziej odpowiedzialnych za ochronę układu odpornościowego człowieka. Kapary są również przeciwutleniaczami, dzięki czemu działają przeciwzapalnie, a dodatkowo wzmacniają naczynia krwionośne. Warto wiedzieć, że przyprawy mają działanie przeciwreumatyczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz