Dzisiaj środa popielcowa więc w ramach postu ugotowałam zupę z suszonych grzybów.
Składniki:
- 3l wody
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 10cm białej części pora
- 1/2 szklanki śmietany
- 100g suszonych grzybów
- 1/2 łyżki octu
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Grzyby umyć i zamoczyć na 5 godzin. Wrzucić do garnka z wodą grzybki z tą wodą w której się moczyły. Jak grzyby będą w połowie ugotowane można je pokroić w paski lub można pozostawić w całości. Wrzucamy opieczoną cebulę, pora, liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy. Gdy już grzyby będą miękkie dolewamy 1/2 łyżki octu. Robimy zaprawkę z 1/2 szklanki wody z łyżką mąki pszennej, dobrze rozrabiamy aby nie było grudek i wlewamy do zupy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy zupa się zagotuje wlewamy pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany.
Podajemy z makaronem.
Smacznego!
opieczona cebula.
Pychotka
OdpowiedzUsuń