środa, 4 marca 2015

Pierogi z kapustą i grzybami

Dzisiaj na obiad były pyszne pierogi z kapustą i grzybami.


Składniki na ciasto:


- 2,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- łyżeczka masła
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko


Składniki na farsz:

- 100g suszonych grzybów
- 250g kapusty kiszonej
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka bułki tartej
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Robimy dołek w mące dodajemy szczyptę soli wlewamy rozbite jajko i powoli lejemy ciepłą wodę z mlekiem ciągle wyrabiając. Wyrabiamy ciasto do momentu odchodzenia ciasta od rąk i stolnicy.
Grzyby myjemy i namaczamy na 3-4 godziny odcisnąć obgotować do miękkości. 
Kapustę wypłukać i odcisnąć. Grzyby kapustę i cebulę drobno posiekać i obsmażyć na masełku klarowanym. Gdy nasz farsz wystygnie dodajemy rozbite jajko i bułkę tartą, doprawiamy i nadziewamy ciasto.
Gotujemy na wolnym ogniu w osolonej gotującej się wodzie, aż do wypłynięcia.
Podawać na ciepło z masełkiem i bułką tartą. 

Smacznego!








1 komentarz: