niedziela, 25 października 2015

Kurczak z ryżem (pałeczki z kurczaka)

Przygotowanie kurczaka
2 ząbki czosnku
Przyprawy do kurczaka w zależności od gustu
papryka,delikt do kurczaka (zależy od ilości kurczaka)
oraz
2 szklanki ryżu
3 duże cebule
1/2 paczki masła
Marynata do pieczenia
2 ząbki czosnku
6 szklanek wody
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki vegety
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki cukru
6 łyżeczek keczupu
2 łyżeczki keczupu pikantnego
Na blachę  wykładam ryż (równo)
cebula pokrojona  drobną kostkę lub jak ktoś woli w piórka i
układamy kurczaka ,marynatę dobrze  mieszam w garnku tak by całością składników zalać
kurczaka (brytfanna musi być głęboka bo ryż w mniejszej ilości marynaty będzie twardy
albo gdy cukier dobrze się rozpuści a reszta składników nie to po prostu  ryż będzie słodki a ma być pikantny) .Układamy plastry masła. Pieczemy ok .1,5 godziny(aż ryż wchłonie marynatę a kurczak będzie rumiany.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz