Dziś upiekłam pyszny domowy chrupiący chlebek. Na końcu trochę o wartościach odżywczych oliwy z oliwek. Zachęcam do skorzystania z tego przepisu:
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki: soli, zmielonego pieprzu, słodkiej papryki, ziół prowansalskich.
- 20g droższy
- 50ml oliwy z oliwek
Wykonanie:
Drożdże włożyć do szklanki zalewamy do 1/4 wysokości mlekiem, zasypujemy łyżką mąki i pół łyżeczki cukru wymierasz i odstawić do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę dodajemy roztrzepane jajko, przyprawy wolno dolewamy wodę z mlekiem i wyrabiamy.
Gdy wygarują drożdże wyrabiamy razem z nimi dodając oliwę z oliwek ( zostawiamy kilka kropel ktorę wykorzystamy na wysmarowanie formy i na wierzch chleba) wyrabiamy chleb do momentu odchodzenia ciasta od dłoni. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na ok 30min.
Po tym czasie przekładamy ciasto do formy robiąc w cieśnie dziurki widelcem na wierzch polewamy odrobiną oliwy i do smaku posypujemy solą lub makiem.
Pieczemy w 180 stopniach ja w moim piekarniku piekłam 50min, ale on nie jest wysokiej jakości więc w lepszych po takim czasie możemy mieć wiór, a nie chleb :P Wiec proponuje sprawdzać i piec do uzyskania złotego koloru.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki: soli, zmielonego pieprzu, słodkiej papryki, ziół prowansalskich.
- 20g droższy
- 50ml oliwy z oliwek
Wykonanie:
Drożdże włożyć do szklanki zalewamy do 1/4 wysokości mlekiem, zasypujemy łyżką mąki i pół łyżeczki cukru wymierasz i odstawić do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę dodajemy roztrzepane jajko, przyprawy wolno dolewamy wodę z mlekiem i wyrabiamy.
Gdy wygarują drożdże wyrabiamy razem z nimi dodając oliwę z oliwek ( zostawiamy kilka kropel ktorę wykorzystamy na wysmarowanie formy i na wierzch chleba) wyrabiamy chleb do momentu odchodzenia ciasta od dłoni. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na ok 30min.
Po tym czasie przekładamy ciasto do formy robiąc w cieśnie dziurki widelcem na wierzch polewamy odrobiną oliwy i do smaku posypujemy solą lub makiem.
Pieczemy w 180 stopniach ja w moim piekarniku piekłam 50min, ale on nie jest wysokiej jakości więc w lepszych po takim czasie możemy mieć wiór, a nie chleb :P Wiec proponuje sprawdzać i piec do uzyskania złotego koloru.
Wartości odżywcze:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz