Jak sama nazwa wskazuje jest to danie dla leniwych ;] robi się je bardzo szybko i jest bardzo smaczne oto przepis:
Składniki:
- 1/2 kg twarogu
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Wykonanie:
Utrzeć łyżką twarożek wsypać mąkę i cukier i dobrze wymieszać.
Jajka rozbić i wlać do masy twarogowej i dobrze wyrobić łyżką.
Ciasto nie może być ani za twarde ani za rzadkie w razie potrzeby dodać więcej mąki.
Na gotującą się osoloną wodę łyżką formujemy kształt i wrzucamy, gotujemy aż do wypłynięcia.
Po ugotowaniu podawać z roztopionym masłem z bułką tartą i cukrem.
Smacznego!
Składniki:
- 1/2 kg twarogu
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Wykonanie:
Utrzeć łyżką twarożek wsypać mąkę i cukier i dobrze wymieszać.
Jajka rozbić i wlać do masy twarogowej i dobrze wyrobić łyżką.
Ciasto nie może być ani za twarde ani za rzadkie w razie potrzeby dodać więcej mąki.
Na gotującą się osoloną wodę łyżką formujemy kształt i wrzucamy, gotujemy aż do wypłynięcia.
Po ugotowaniu podawać z roztopionym masłem z bułką tartą i cukrem.
Smacznego!
Ciasto przed gotowaniem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz