Dziś pokaże wam jak piekę najlepszego jak dla mnie biszkopta przepis jest na dużą prostokątną formę, ale jeśli chcemy żeby był wyższy należy wlać ciasto do mniejszej okrągłej formy...
Składniki;
- 6 jajek
- nie pełna szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtej i ubijamy je na sztywno razem z cukrem. Przesiewamy mąki z proszkiem przez sitko. Do białek dodajemy żółtka i dalej ubijamy, do dobrze ubitego kogla mogla dodajemy mąkę i lekko ją mieszkamy (ja mieszkam mikserem na mniejszych obrotach).
Wylewamy ciasto na przygotowana wcześniej formę z papierem do pieczenia.
Pieczemy 50min w 180 stopniach. (czas pieczenia w moim piekarniku który nie jest wysokiej jakości w innych ten czas może być krótszy)
Po wystygnięciu można go przełożyć dowolnym kremem lub zjeść taki ;]
smacznego!
Składniki;
- 6 jajek
- nie pełna szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtej i ubijamy je na sztywno razem z cukrem. Przesiewamy mąki z proszkiem przez sitko. Do białek dodajemy żółtka i dalej ubijamy, do dobrze ubitego kogla mogla dodajemy mąkę i lekko ją mieszkamy (ja mieszkam mikserem na mniejszych obrotach).
Wylewamy ciasto na przygotowana wcześniej formę z papierem do pieczenia.
Pieczemy 50min w 180 stopniach. (czas pieczenia w moim piekarniku który nie jest wysokiej jakości w innych ten czas może być krótszy)
Po wystygnięciu można go przełożyć dowolnym kremem lub zjeść taki ;]
smacznego!
Świetnie wygląda muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńMam nadzieje , że będzie Ci smakował ;]
OdpowiedzUsuń