poniedziałek, 9 lutego 2015

Biały sos mięsny dziadka.

Dziś zaprezentuje wam przepis na pyszny sos który gotował mój dziadek.




Składniki:
1kg mięsa wpierzowego
1 dużą cebule
1 duży ząbek czosnku
pieprz
zioła prowansalskie
l liść laurowy
4 zioła angielskie
sól
1 łyżka mąki pszennej


mięso umyć i pokroić w kostkę wrzucić do garnka zalewamy wodę na równi z mięsem solimy, pieprzymy dodajemy czosnek liścia laurowego i pokrojoną w piórka cebulę  i prużymy na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie oprószamy mąką i jednocześnie lekko mieszając. dodajemy zioła prowansalskie, jak ktoś chce może dodać inne które lubi. Gdy się zagotuje odstawiamy i podajemy z ziemniakami lub kaszą.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz