Lubicie awokado? Dziś pokaże wam super szybki przepis na wykorzystanie tego owocu.
Składniki:
- 1 awokado
- sól pieprz do smaku
- kilka kropel cytryny
- jak ktoś lubi może dodać natkę pietruszki
Wykonanie:
Blendujemy obrane i pokrojone awokado (najprostszy sposób na obranie awokado to przekrojenie na pół i wydrążenie łyżeczką). Dodajemy przyprawy i jak ktoś chce to może dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, skraplamy cytryną żeby nie zczerniała. I gotowe.
Smacznego!
Trochę o wartościach odżywczych tego owocu:
Składniki:
- 1 awokado
- sól pieprz do smaku
- kilka kropel cytryny
- jak ktoś lubi może dodać natkę pietruszki
Wykonanie:
Blendujemy obrane i pokrojone awokado (najprostszy sposób na obranie awokado to przekrojenie na pół i wydrążenie łyżeczką). Dodajemy przyprawy i jak ktoś chce to może dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, skraplamy cytryną żeby nie zczerniała. I gotowe.
Smacznego!
Trochę o wartościach odżywczych tego owocu:
Awokado to dobre źródło
witamin: z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego),
C, beta karotenu, E i K oraz składników mineralnych: magnezu, potasu,
cynku, miedzi i manganu. Ponadto zawiera błonnik pokarmowy, fitosterole
i antyoksydanty. Awokado jest owocem bardzo tłustym (ok. 15 % masy miąższu
to tłuszcz), a co za tym idzie - kalorycznym (160 kcal na 100 gram), nie
są to jednak tzw. „puste kalorie” tylko otoczone licznymi wartościowymi
składnikami odżywczymi. Tłuszcze zawarte w awokado to tłuszcze nienasycone
(jedno - głównie kwas oleinowy i wielonienasycone - bardzo dobrą proporcję
kwasów omega 6 do omega 3), co sprawia, że nie warto unikać jego jedzenia.
Nienasycone kwasy tłuszczowe spożywać powinno się w ramach profilaktyki
oraz leczenia:
- chorób serca (w tym
min. miażdżycy oraz nadciśnienia)
- nowotworów
- alergii
- zmian skórnych
- stłuszczenia wątroby (awokado
zawiera dodatkowo miedź, która stymuluje produkcję enzymów wątrobowych)
- choroby Alzheimera
Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, awokado polecane jest kobietom w ciąży. Kwas foliowy jest niezbędny, by wszystkie procesy metaboliczne zachodziły prawidłowo, bierze również udział w produkcji czerwonych krwinek. Poza tym, odpowiednia dawka kwasu foliowego w diecie redukuje stany depresyjne czy wahania nastroju, kwas foliowy bierze bowiem udział również w produkcji tzw. hormonów szczęścia.
Dzięki zawartości luteiny, awokado wspomaga wzrok, tj. chroni oczy przez różnego rodzaju chorobami i uszkodzeniami.
Awokado ma również pozytywny wpływ na stan skóry - dzięki zawartości witaminy E oraz antyoksydantów. Co więcej, maseczki przygotowywane na jego bazie wspaniale ją odżywiają.
-
- nowotworów
- alergii
- zmian skórnych
- stłuszczenia
- choroby Alzheimera
Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, awokado polecane jest kobietom w ciąży. Kwas foliowy jest niezbędny, by wszystkie procesy metaboliczne zachodziły prawidłowo, bierze również udział w produkcji czerwonych krwinek. Poza tym, odpowiednia dawka kwasu foliowego w diecie redukuje stany depresyjne czy wahania nastroju, kwas foliowy bierze bowiem udział również w produkcji tzw. hormonów szczęścia.
Dzięki zawartości luteiny, awokado wspomaga wzrok, tj. chroni oczy przez różnego rodzaju chorobami i uszkodzeniami.
Awokado ma również pozytywny wpływ na stan skóry - dzięki zawartości witaminy E oraz antyoksydantów. Co więcej, maseczki przygotowywane na jego bazie wspaniale ją odżywiają.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz