środa, 18 lutego 2015

Domowa chałwa

Lubicie chałwę? Kupując ją w sklepie oprócz chałwy dostajemy wiele dodatków i ulepszaczy, a zrobienie jej samemu to oprócz satysfakcji mamy pyszną i zdrową chałwę!


Składniki:

- 1 szklanka sezamu
- 3 łyżki miodu
- 1 niepełna  łyżeczka czarnego kakao

Wykonanie:

Wsypujemy sezam na patelnie i lekko podsmarzamy ciągle mieszając żeby się nie przypalił ok 5min. Przesypujemy go do miseczki żeby przestygnął, a później wrzucamy do malaksera lub blendujemy z dodatkiem miodu, dając naszej maszynie w trakcie odpocząć żeby się nie przegrzała.
Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy kakao i jeszcze trochę blendujemy i przekładamy do naczynia i wkładamy na ok 30min do lodówki.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz