Lubicie nadziewane skrzydełka? oto mój dzisiejszy obiad, podany z ziemniakami i bigosem.
Składniki:
- 7 skrzydełek
- 400g chudego gotowanego mięso, może być z rosołu
- natka pietruszki według uznania
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek - do smaku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżki bułki tartej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 cebula
- garstka suszonych grzybków- niekoniecznie
Wykonanie:
Ze skrzydełek ostrym nożykiem wycinamy kostki, te cienkie kostki można zostawić, ale ja lubię jak są. Mielimy mięso, drobno siekamy pietruszkę roztrzepujemy jajka dodajemy zioła, masło i dokładnie mieszamy. Nadziewamy wydrążone skrzydełka i na końcu, albo zszywamy albo zapinamy wykałaczką. Na wierzchu posypałam trochę czerwoną słodką papryką i wkładamy do rękawa.
Pieczemy w temp 180 stopni, ja w moim piekarniku piekłam godzinę (nie mam termoobiegu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz