witajcie moi drodzy dzisiejszego dnia przychodzę do was z propozycją zrobienia samemu pysznego schaby długo dojrzewającego "surowe mięsko" ;]
Składniki:
- 1/2kg surowego schabu
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu kolorowego
- 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki bazylii
Wykonanie:
Umyty i osuszony schab otaczamy w cukrze przykrywamy talerzykiem i zostawiamy go w lodówce na ok 12 godzin.
Po tym czasie odlewamy te soki które wypuścił i dokładnie myjemy, osuszamy następnie ponownie obtaczamy, ale tym razem w soli i ponownie przykryty chowamy do lodówki na 12 godzin.
Na talerzyku przygotowujemy mieszankę pozostałych przypraw, po upłynięciu 12h myjemy schab, ale już mnie dokładnie osuszamy i obtaczamy w naszej mieszance. W niektórych przepisach polecają wkładać ten schab do rajtuzy, ale mi się to brzydzi i włożyłam w gazę i powiesiłam w kuchni na karniszu na 4dni. Wyszedł genialny!
Smacznego!
Składniki:
- 1/2kg surowego schabu
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu kolorowego
- 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki bazylii
Wykonanie:
Umyty i osuszony schab otaczamy w cukrze przykrywamy talerzykiem i zostawiamy go w lodówce na ok 12 godzin.
Po tym czasie odlewamy te soki które wypuścił i dokładnie myjemy, osuszamy następnie ponownie obtaczamy, ale tym razem w soli i ponownie przykryty chowamy do lodówki na 12 godzin.
Na talerzyku przygotowujemy mieszankę pozostałych przypraw, po upłynięciu 12h myjemy schab, ale już mnie dokładnie osuszamy i obtaczamy w naszej mieszance. W niektórych przepisach polecają wkładać ten schab do rajtuzy, ale mi się to brzydzi i włożyłam w gazę i powiesiłam w kuchni na karniszu na 4dni. Wyszedł genialny!
Smacznego!
Świetny przepis. Z chlebem upieczonym w domu smakuje super.
OdpowiedzUsuńA jak jest gorąco to się nie zepsuję pytam bo bardzo lubię taką szynkę i chętnie bym ją samą zrobiła
OdpowiedzUsuń