Dziś zaprezentuje wam przepis na pyszny barszczyk który moja babcia pamięta jako smak dzieciństwa.
Składniki:
- 2l wody
- 3 żeberka lub inny kawałek mięsa
- sól, pieprz
- 1 liść laurowy
- mogą być dwie suszone śliwki lub 2 plasterki suszonego jabłuszka suszone i dwa plasterki suszonej gruszki
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki majeranek
- 1/4 łyżeczka ziół prowansalskich
- mniej niż połowę kostki rosołowej
- 1 marchewka
- 1/4 selera
- pół białej części pora
- 1 pietruszka
- łyżka mąki
- ocet do smaku ( ja wlałam 1/2 łyżki)
- 2 łyżki śmietany
Wykonanie:
Myjemy mięso, wkładamy do garnka i zalewamy 2l wody trochę solimy i gotujemy.
Gdy mięso będzie na wpół ugotowane myjemy włoszczyznę i wkładamy do zupy i dalej gotujemy, wrzucamy liścia laurowego.
Gdy mięso będzie już miękkie robimy zaprawę z mąki i wody. Dodajemy ocet lub kilka kropel cytryny. Gdy się nasza zaprawa zagotuje to dodajemy śmietanę. Gdy nasz barszczyk będzie gotowy to dodajemy zioła prowansalskie i majeranek, sprawdzamy czy jest dobrze słone i pieprzne i odstawiamy, najlepszy jest gdy przed podaniem chwilkę postoi. Gotujemy makaron lub ziemniaki i możemy zajadać się barszczykiem.
Smacznego!
Składniki:
- 2l wody
- 3 żeberka lub inny kawałek mięsa
- sól, pieprz
- 1 liść laurowy
- mogą być dwie suszone śliwki lub 2 plasterki suszonego jabłuszka suszone i dwa plasterki suszonej gruszki
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki majeranek
- 1/4 łyżeczka ziół prowansalskich
- mniej niż połowę kostki rosołowej
- 1 marchewka
- 1/4 selera
- pół białej części pora
- 1 pietruszka
- łyżka mąki
- ocet do smaku ( ja wlałam 1/2 łyżki)
- 2 łyżki śmietany
Wykonanie:
Myjemy mięso, wkładamy do garnka i zalewamy 2l wody trochę solimy i gotujemy.
Gdy mięso będzie na wpół ugotowane myjemy włoszczyznę i wkładamy do zupy i dalej gotujemy, wrzucamy liścia laurowego.
Gdy mięso będzie już miękkie robimy zaprawę z mąki i wody. Dodajemy ocet lub kilka kropel cytryny. Gdy się nasza zaprawa zagotuje to dodajemy śmietanę. Gdy nasz barszczyk będzie gotowy to dodajemy zioła prowansalskie i majeranek, sprawdzamy czy jest dobrze słone i pieprzne i odstawiamy, najlepszy jest gdy przed podaniem chwilkę postoi. Gotujemy makaron lub ziemniaki i możemy zajadać się barszczykiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz