Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- łyżeczka masła
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
Składniki na farsz:
- 100g suszonych grzybów
- 250g kapusty kiszonej
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Robimy dołek w mące dodajemy szczyptę soli wlewamy rozbite jajko i powoli lejemy ciepłą wodę z mlekiem ciągle wyrabiając. Wyrabiamy ciasto do momentu odchodzenia ciasta od rąk i stolnicy.
Grzyby myjemy i namaczamy na 3-4 godziny odcisnąć obgotować do miękkości.
Kapustę wypłukać i odcisnąć. Grzyby kapustę i cebulę drobno posiekać i obsmażyć na masełku klarowanym. Gdy nasz farsz wystygnie dodajemy rozbite jajko i bułkę tartą, doprawiamy i nadziewamy ciasto.
Gotujemy na wolnym ogniu w osolonej gotującej się wodzie, aż do wypłynięcia.
Podawać na ciepło z masełkiem i bułką tartą.
Smacznego!
Nie mogę zrobić tak dobrych jak z lokalnej garmażerii.
OdpowiedzUsuń