wtorek, 18 kwietnia 2017

chałwowiec bez pieczenia najlepszy

Witajcie po długiej nieobecności dziś mam dla was przepis na przepyszne ciasto bez pieczenia z nadzieniem budyniowo-chałwowym.

Składniki:
2 duże paczki herbatników
2 budynie śmietankowe na 0,5l mleka bez cukru
200g chałwy waniliowej/śmietankowej
200ml śmietany 30%
2 czekolady mleczne lub deserowe
słoiczek powideł śliwkowych lub wiśniowych
kostka masła
900ml mleka (musi być ok pół szklanki mniej niż na opakowaniu budyniu)
opcjonalnie wiórki kokosowe lub płatki migdałowe

Przygotowanie:
Ugotować budyń jak jest jeszcze gorący wkroić do niego masło i mieszać do całkowitego rozpuszczenia i zrobienia się jednolitej masy. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach chałwę i wymieszać. Na dno formy wyłożyć herbatniki i posmarować powidłami na to połowę naszej masy i kolejna warstwa herbatników i następna warstwa budyniowo-chałwowa i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Do niewielkiego garnka wlewamy śmietanę i rozpuszczamy w niej czekolady nie doprowadzając do wrzenia mieszamy do uzyskania jednolitej dość gęstej masy, trochę przestudzamy i lejemy na ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i gotowe! życzę smacznego!

6 komentarzy:

  1. Pyszności!
    Z chałwą to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam więc do skorzystania z tego przepisu i koniecznie proszę dać znać jak smakowało ;]

      Usuń
  2. O rany!!! Ale apetycznie wygląda!!

    OdpowiedzUsuń